Word szövegszerkesztés lépései

Word szövegszerkesztés lépései egyszerűen. Mik az alap lépések? Hogyan tudod gyorsan széppé tenni a szövegedet akár nulla szövegszerkesztési tudással? 6 lépésben megtanulhatod a szövegszerkesztés legfontosabb lépéseit. Rögtön az első pont meglepő lesz, de a végén adok 3 további tippet is, amit a legtöbben kihagynak, és sokszor elveszítenek mindent, amin dolgoztak. Olvass tovább, Péterem segít.

1 – Word szövegszerkesztés lépései – mentés

Mentsd el a dokumentumot! Bármennyire meglepő, a szövegszerkesztés legelső lépése a mentés. Nem számít, hogy még egyetlen betűt sem írtál le, mentsd el a dokumentumot a számítógépedre!

Az ok borzasztóan egyszerű. A szövegszerkesztés során számítógéppel dolgozol, és mint minden gép, ez is bármikor művelhet kiszámíthatatlan dolgokat. Ha akármi miatt kikapcsolna, lefagyna, megbolondulna, ha még az elején elmentetted a dokumentumot, valószínűleg meg fogod találni ott, ahová elmentetted.

Legfeljebb néhány sor fog hiányozni, amit a szövegszerkesztő a technikai hiba előtti percekben nem tudott lementeni. Tudom, hogy a Word is készít automatikus mentéseket, de inkább magadban bízz, mint egy számítógépben.

Ha a munka elején mented a dokumentumot, sokkal jobban jársz néhány sor újragépelésével, vagy megformázásával, mintha rossz esetben az egész munkát az elejétől kellene kezdened.

2 – Word szövegszerkesztés lépései – írás

Csak az írás, semmi más! Gépeld be a teljes szöveget formázás, kiemelés, betűtípus vagy akármilyen más változtatás nélkül. Az átlagember ösztönösen felcseréli a word szövegszerkesztés lépéseit, és első késztetése, hogy rögtön szépnek akarja látni a szöveget.

Ezért menet közben, néhány soronként átállítgatja a betűtípusokat, betűméretet, kiemelést, stb. Ezzel két okból is ártasz magadnak:

  • Sokkal tovább tart megírnod a szöveget, ha néhány gondolatonként megállsz, és szöszölni kezdesz a beállításokkal. Ha írsz, „gondolatban vagy”, akkor írj le mindent, ami benned van! Ne szakítsd félbe magad soha! Az írásra rá kell hangolódni, s ha már ez megtörtént, ne hagyd abba!
  • A menet közbeni formázás, szöveg „simogatás” sokkal nehezebbé teszi a későbbi változtatásokat is. Minden új bekezdés (amikor az enter billentyűvel új sorba állsz a kurzorral) örökli az előző bekezdés beállításait (pl. betűtípus, betűméret, bekezdés-beállítások, megmaradnak az új sorban is.).

Ezzel később sokkal több szenvedést okozol magadnak, mint amennyit muszáj.

3 – Word szövegszerkesztés lépései – Helyesírási hibák kijavítása

Miután begépeltél mindent a Wordbe, a szövegszerkesztés harmadik lépéseként jelöld ki a teljes szöveget a Ctrl+A billentyűkombináció megnyomásával.

A Word ablakának bal alsó sarkában állítsd be helyesen a szöveg nyelvét:

  • A helysírás-ellenőrző aláhúzza az elírásokat és a helyesírási hibákat. Javítsd ki őket, ha szükséges!

4 – Word szövegszerkesztés lépései – a szöveg széppé tétele

A legtöbb esetben nem érdemes túlzásokba esni. Mondok néhány tippet, amivel gyorsan esztétikussá tudod tenni a szövegedet:

Betűtípus

Használj egyszerű, jól olvasható betűtípust (Arial, Calibri, Times New Roman). A túl díszes betűk talán elsőre szépnek tűnnek, de a legtöbben kényelmetlennek érzik a túldíszített szövegek olvasását?

Betűméret

Ha általános, fogalmazás jellegű szövegről van szó, tapasztalatom szerint a 12 pontos betűtípus a legmegfelelőbb.

Ha valamilyen rövidebb szöveget, például levelet, életrajzot írsz, használj 14 es betűket. Így a jóval kevesebb szöveg nem veszik el a lapon. Sokkal elegánsabb megjelenése lesz a dokumentumnak.

Félkövér betű a kiemelésekhez

Ha valamit jól láthatóan szeretnél kiemelni a szövegben, jelöld ki a kívánt részt, és a „Ctrl+B” billentyűkombinációval tedd félkövérré!

Használhatod ezt az alcímeknél, fontos mondatrészek kiemelésénél.

Aláhúzás, dőlt betűk

Ezek azok a funkciók, amik tapasztalatom szerint a „ritkán használható” kategóriába esnek. Az aláhúzás (jelöld ki a szöveget, majd „Ctrl+U”) túl tolakodó, a dőlt betű (kijelölés után „Ctrl+I”) pedig egyes betűtípusokat nehezebben olvashatóvá teszi, mégsem emeli ki igazán a szövegkörnyezetből.

Ennek ellenére próbáld ki őket, és használd ott, ahol jónak látod.

5 – Word szövegszerkesztés utolsó előtti lépése – Középre igazítás, sorkizárás

A szövegszerkesztés utolsó előtti lépése a megformázott szöveg középre igazítása Wordben (ahol szükséges), és a sorkizárttá tétel. A sorkizártság egyszerűsítve azt jelenti, hogy a szöveg a dokumentumban az oldal jobb szélétől (a margótól) az oldal bal széléig folyik, ezzel esztétikusabbá téve azt.

Gyakorlatilag ez a beállítás kivétel nélkül szebbé, kellemesen olvashatóvá tesz minden típusú szöveget.

A középre igazításhoz kattints a kívánt bekezdésbe, és nyomd meg a „Ctrl+E” billentyűkombinációt.

A sorkizáráshoz szintén kattints a kívánt bekezdésbe, és nyomd meg a „Ctrl+J” billentyűkombinációt.

Fontos, hogy ezek a beállítások nemcsak arra a sorra érvényesek, ahol a kurzor van, hanem a teljes bekezdést (két enter közötti részt) sorkizárttá vagy középre rendezetté teszik.

6 Utolsó lépés – Mentés

Végül mentsd el a dokumentumot, és kiléphetsz a szövetszerkesztőből. Ha valami miatt elfelejtenéd ezt a lépést, a Word figyelmeztetni fog rá.

Bónusz tippek, hogy véletlenül se vesszen el a munkád

Első tipp

Soha ne dolgozz pendrive-on! A pendrive a dokumentumok biztonsági mentésére, vagy hordozására megfelelő, de közvetlenül azon sose dolgozz egy dokumentummal. A legtöbb pendrive sokkal hajlamosabb elromolni, mint a számítógéped háttértárja.

Gondolj csak bele, zsebbe rakva, vagy táskában milyen könnyen eltörhet egy ilyen kis szerkezet. Ha mindig be van dugva a gépedbe, és arról dolgozol, sokkal hamarabb elhasználódik, és egy pillanat alatt képes tönkremenni.

Második tipp

Minden dokumentumodat legalább két helyen tárold! Egyszer a gépben, egyszer pedig pendrive-on, felhőben, vagy bárhol máshol, ahonnan baj esetén elő tudod venni.

Harmadik tipp

A Word szövegszerkesztés lépései közül a „mentés másként” legyen az első akkor is, ha egy dokumentumot rögtön az internetről letöltve kezdesz el módosítani. Ilyenkor a Word csak egy ideiglenes fájlt (temporary file) hoz létre, amit hiába módosítasz, a böngésző bezárása után azonnal törlődni fog, és kezdheted elölről a munkát.

Megjegyzés hozzáfűzése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük